CIASTO :
3,5 szk mąki pszennej typ 500
1,5 szk gorącej wody
1/3 łyżeczki soli
FARSZ :
700 g łopatki wieprzowej
200 g dyni hokkaido
1 duża cebula
sól
pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka bułki tartej
1/4 szk wywaru ( z gotowania mięsa )
Do garnka włożyć umyte i pokrojone mięso.
Zalać wodą i zagotować, lekko posolić i gotować do miękkości.
Mięso wyjąć łyżką cedzakową z wywaru, przestudzić a potem zmielić.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć.
Potem wrzucić startą na tarce o grubych oczkach obraną i pozbawioną gniazda nasiennego dynię i smażyć do miękkości.
Dodać mięso, przyprawy, wywar i bułkę tartą i wymieszać farsz.
Do miski wsypać mąkę i sól a potem wlać gorącą wodę i lekko wymieszać aż składniki się połączą.
Następnie zagnieść elastyczne ciasto.
Ciasto wałkować a potem wycinać kółka a na środek kłaść porcje farszu.
Zlepiać pierogi i układać na ściereczce a drugą przykryć aby nie wysychały.
Pierogi gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Podawać z surówką, można okrasić podsmażoną cebulką lub skwareczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.