wtorek, 13 października 2015

Galaretkowy pasiak

Bez pieczenia ale równie smacznie.
Pasiak czyli deser warstwowy z galaretek, jogurtów, owoców i innych dodatków.
Przyznam, że trochę zabawy z takim deserem jest bo każdą warstwę trzeba zrobić osobno.
Ale efekt końcowy jest świetny, prawda ?



1 galaretka cytrynowa
300 g jabłek prażonych ze słoika
6 okrągłych biszkoptów
100 ml wody
1 galaretka czarna porzeczka
250 ml jogurtu owoce leśne
250 ml przegotowanej gorącej wody
1 galaretka brzoskwiniowa
1 puszka brzoskwiń
100 ml wody
1 galaretka truskawkowa
125 ml jogurtu naturalnego
125 ml śmietany 12% kupisz tutaj
250 ml przegotowanej gorącej wody
1 galaretka agrestowa
400 g gruszek z kompotu
100 ml wody
450 ml kompotu z gruszek

Przygotować blaszkę prostokątną ( jak keksówka, ale większą ).
Wyłożyć ją folią spożywczą.
Do rondelka wyłożyć jabłka, wlać 100 ml wody i zagotować.
Wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać i przelać do blaszki.
Na środku przez długość blaszki ułożyć biszkopty lekko je dociskając.
Schłodzić i wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretkę o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie i schłodzić.
Do blendera wlać jogurt owoce leśne, zmiksować.
Wlać galaretkę i jeszcze chwilę miksować.
Masę przelać na stężałą warstwę jabłkową i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Sok wlać do rondelka, dolać 100 ml wody i zagotować.
Po zagotowaniu wsypać galaretkę brzoskwiniową, dokładnie wymieszać i schłodzić.
Wyjąć z lodówki blaszkę, wyłożyć na stężałą masę pokrojone brzoskwinie i zalać zimną galaretką.
Wstawić do lodówki do stężenia.
Ponownie zagotować 250 ml wody, wsypać galaretkę truskawkową, dokładnie wymieszać i schłodzić.
Do blendera wlać jogurt naturalny i śmietanę, dokładnie zmiksować po czym wlać galaretkę.
Znowu chwilę ubijać i przelać masę na stężałe warstwy.
I ponownie wstawić deser do lodówki aby wszystko się ścięło.
Gruszki z kompotu pokroić w kosteczkę.
Sok z nich zagotować dolewając 100 ml wody.
Wsypać galaretkę agrestową i wymieszać.
Galaretkę schłodzić.
Na warstwę truskawkową wyłożyć pokrojone gruszki, zalać galaretką agrestową i wstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dokładnie związała.




2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.