środa, 3 lutego 2016

Babka z kakao




100 g mąki kukurydzianej
250 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka kakao
1/2 szk oranżady
250 g margaryny do pieczenia
2/3 szk cukru
1 łyżka cukru waniliowego
Lukier :
cukier puder
słodka śmietanka 18%
barwnik żółty i brązowy

Przygotować lukry : żółty i brązowy.
Margarynę utrzeć z cukrami.
Potem dodawać po jednym jajku a następnie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
Wlać oranżadę i wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie nierówne części i do tej mniejszej wsypać kakao i dodać oranżadę, wymieszać.
Formę do babki z kominkiem wysmarować margaryna i wysypać bułką tartą.
Wyłożyć połowę masy jasnej, potem ciemnej i jasnej.
Lekko można zamieszać.
Babkę piec około godziny ( do suchego patyczka ) w 170 stopniach.
Upieczoną wystudzić na kratce i polać lukrami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...