czwartek, 18 lutego 2016

Chleb z pestkami dyni i prażoną cebulką na zakwasie

Dziś chleb z moimi ulubionymi dodatkami, pestkami dyni i prażona cebulką.
Jest on na zakwasie pszennym.
Troszkę za mocno się przypiekł ale i tak był smaczny.



400 g mąki pszennej typ 750 Kłos Pol
100 g mąki pszennej typ 1850 Kłos Pol
100 g mąki gryczanej Kłos Pol
100 g pestek dyni Kłos Pol
4 łyżki prażonej cebulki Kłos Pol
400 g letniej wody
5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g zakwasu pszennego
1 łyżeczka soli

W misie robota z hakiem umieścić drożdże, cukier oraz wlać wodę oraz dodać zakwas i wymieszać.
Mąki oraz sól wymieszać, wsypać do misy i mieszać.
W trakcie mieszania ciasta wsypać pestki dyni i cebulkę i mieszać ciasto 5 - 7 minut.
Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podrośnie formę o wymiarach 30 x 14 cm ( może być kwadratowa lub okrągła ) wysmarować olejem i wysypać mąką.
Przełożyć ciasto ( powinno być kleiste ) i oprószyć wierzch mąką, zostawić zakryte folią do podrośnięcia do brzegów blaszki.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut.
( Czas pieczenia zależy od tego jaki mam piekarnik ).
Upieczony chleb wystudzić na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.