czwartek, 18 lutego 2016

Chleb z pestkami dyni i prażoną cebulką na zakwasie

Dziś chleb z moimi ulubionymi dodatkami, pestkami dyni i prażona cebulką.
Jest on na zakwasie pszennym.
Troszkę za mocno się przypiekł ale i tak był smaczny.



400 g mąki pszennej typ 750 Kłos Pol
100 g mąki pszennej typ 1850 Kłos Pol
100 g mąki gryczanej Kłos Pol
100 g pestek dyni Kłos Pol
4 łyżki prażonej cebulki Kłos Pol
400 g letniej wody
5 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g zakwasu pszennego
1 łyżeczka soli

W misie robota z hakiem umieścić drożdże, cukier oraz wlać wodę oraz dodać zakwas i wymieszać.
Mąki oraz sól wymieszać, wsypać do misy i mieszać.
W trakcie mieszania ciasta wsypać pestki dyni i cebulkę i mieszać ciasto 5 - 7 minut.
Potem misę zakryć folią spożywczą i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Gdy ładnie podrośnie formę o wymiarach 30 x 14 cm ( może być kwadratowa lub okrągła ) wysmarować olejem i wysypać mąką.
Przełożyć ciasto ( powinno być kleiste ) i oprószyć wierzch mąką, zostawić zakryte folią do podrośnięcia do brzegów blaszki.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 10 minut potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut.
( Czas pieczenia zależy od tego jaki mam piekarnik ).
Upieczony chleb wystudzić na kratce.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...