niedziela, 29 kwietnia 2018

Tort z kiwi, brzoskwiniami i granatem

Też czasami pieczecie torty bez okazji ?
Ja właśnie upiekłam taki weekendowy zamiast innego ciasta.
Bo przecież nie tylko jakaś okazja jest aby zrobić pyszny torcik ?
Prawda ?


Biszkopt :
8 jajek
odrobina zielonego barwnika spożywczego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szk cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego

Masa :
500 g serka mascarpone
cukier do smaku

dodatkowo :
4 kiwi 
1 puszka brzoskwiń
1/2 granatu
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Białka jajek ubić z cukrem dodając go partiami.
Dodawać po jednym żółtku oraz barwnik i ekstrakt.
Gdy masa jajeczna jest gotowa dodawać porcjami mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Mieszać delikatnie.
Masę przełożyć do formy o wymiarach 34 x 24 cm ale na dno wyłożyć papier do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut a potem go wystudzić i przekroić na dwa placki.

Brzoskwinie wyjąć z zalewy i pokroić razem z obranym kiwi i wydrążyć pestki granatu.
Mascarpone utrzeć z cukrem a potem wlać śmietanę i ubić.
Sok z brzoskwiń rozcieńczyć odrobiną wody.
Pierwszy ułożyć na podkładzie i nasączyć go.
Rozsmarować dżem, nałożyć porcję śmietany i rozłożyć połowę brzoskwiń i kiwi.
zakryć drugim plackiem, nasączyć i posmarować śmietaną.
Dowolną końcówką udekorować boki i brzeg tortu na górze i wykończyć resztą brzoskwiń i kiwi i rozsypać pestki granatu.
Tort przed podaniem schłodzić w lodówce.



2 komentarze:

  1. Tort cudo jak z cukierni ,zjadłam bym kawałek takiego tortu do kawki pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za odwiedziny.
Jeśli spodobał Ci się ten post będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz. Będzie to znak, że odwiedzasz mojego bloga i chętnie zobaczę Cię tu ponownie. A jeżeli skorzystasz z przepisu to dodatkowo wyślij mi zdjęcie potrawy jaką przygotujesz.
Jednocześnie proszę o nie umieszczanie linków swoich lub innych stron.

Zapraszam do odwiedzin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...