poniedziałek, 16 kwietnia 2012

Marynowane goloneczki indycze

                          Lubimy golonki w każdej postaci. Tym razem zrobiłam indycze, które marynowały się całą noc. Wyszły kruchutkie, soczyste i pyszne.

marynowane goloneczki indycze

składniki :
5 małych golonek z indyka
Marynata :
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka pieczonego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 szczypty mix chili
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
4 łyżki sosu sojowego jasnego
1/2 szk piwa
3 łyżki oleju

sposób przyrządzenia :
Umyte i osuszone golonki wrzucić do sporego woreczka.
Dodać wszystkie składniki marynaty.
Szczelnie zawiązać worek i wymasować golonki.
Woreczek z zawartością włożyć na noc do lodówki.
Następnego dnia wyłożyć golonki do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.
Przykryć pokrywką, wstawić naczynie do zimnego piekarnika, nastawić go na 150 stopni a zegar na 120 minut.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę aby golonki się zrumieniły.

3 komentarze:

  1. Już się oblizałam na sam ich widok .Mniam,mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis kulinarny jak przepis ale jakie mięsiwo......palce lizać "0"

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.