1,5 szk jagód ( użyłam rozmrożonych )
600 ml śmietany 30%
2 śmietan fixy
4 łyżki cukru
Biszkopt :
6 jajek ( miałam małe )
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina niebieskiego barwnika
herbata miętowa do nasączenia biszkoptu
600 ml śmietany 30%
2 śmietan fixy
4 łyżki cukru
Biszkopt :
6 jajek ( miałam małe )
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina niebieskiego barwnika
herbata miętowa do nasączenia biszkoptu
Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
Żółtka wymieszać z barwnikiem i dodać do piany.
Miksować na małych obrotach.
Następnie dodać mąki i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem ( ale tylko dno ) i wysypać bułką tartą.
Wlać masę biszkoptową do tortownicy i piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy, odwrócić górą do dołu i wystudzić.
Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki.
Krążki położyć na dwa talerze i nasączyć je herbatą.
Śmietanę chwilę ubijać, następnie dodać śmietan fixy zmieszane z cukrem i ubić na sztywno.
Śmietanę rozłożyć po połowie na biszkopty.
Na koniec wyłożyć jagody i schłodzić ciasta przez minimum 30 minut w lodówce.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym.
Żółtka wymieszać z barwnikiem i dodać do piany.
Miksować na małych obrotach.
Następnie dodać mąki i delikatnie wymieszać.
Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną lub masłem ( ale tylko dno ) i wysypać bułką tartą.
Wlać masę biszkoptową do tortownicy i piec w nagrzanym do 150 stopni piekarniku przez 40 minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy, odwrócić górą do dołu i wystudzić.
Po ostudzeniu przekroić na dwa krążki.
Krążki położyć na dwa talerze i nasączyć je herbatą.
Śmietanę chwilę ubijać, następnie dodać śmietan fixy zmieszane z cukrem i ubić na sztywno.
Śmietanę rozłożyć po połowie na biszkopty.
Na koniec wyłożyć jagody i schłodzić ciasta przez minimum 30 minut w lodówce.
extra efekt
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto z jagodami jak najbardziej.
OdpowiedzUsuń