poniedziałek, 30 lipca 2012

Dżem brzoskwiniowy

                         Smaczne brzoskwinie zamknięte w formie dżemu w słoiku to super propozycja na zimę. Taki dżemik idealnie nadaje się zarówno do ciast jak i np. naleśników.


2 kg średnio dojrzałych brzoskwiń
1,5 szk cukru
2 opakowania żel- fruct

Brzoskwinie umyć, obrać ze skórki i usunąć pestki.
Pokroić na kawałki i wrzucić do rondla.
Smażyć około 10 minut, dodać cukier i smażyć kolejne 10 minut.
Wsypać żel-fructy i smażyć jeszcze 3 minuty.
Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić nakrętki.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam dżemu z brzoskwiń, jedynie w słodkiej zalewie do ciast;) Jak zdobędę w dobrej cenie, to może i ja sie skuszę...? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.