czwartek, 16 sierpnia 2012

Ogórkowa sałatka

                        Ta sałatka nie wymaga pasteryzacji, ale jak ktoś się uprze to może zapasteryzować, ale nie dłużej niż 3-4 minuty. Po tym czasie trzeba słoiki wstawić do zimnego miejsca aby szybko wystygły.


2 kg ogórków gruntowych
1 duża cebula
Zalewa :
6 szk wody
1 szk octu 10%
3/4 szk cukru
2 łyżki soli
Dodatkowo na każdy słoik :
1 liść laurowy ( jeśli małe to 2 liście )
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki gorczycy białej

Słoiki i nakrętki wyparzyć.
Ogórki dokładnie umyć i pokroić razem ze skórą w plasterki.
Cebulę obrać, umyć i pokroić na osiem cząstek.
Do każdego słoika włożyć po dwie cząstki cebuli, liść laurowy, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego oraz po 1/2 łyżeczki gorczycy.
Następnie ciasno napełnić plastrami ogórków słoiki.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać sól i cukier i zagotować zalewę.
Gorącą zalać przygotowane ogórki.
Szczelnie zakręcić zakrętkami i postawić słoiki do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Gdy ostygną przechowywać w chłodnym miejscu.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie ogórki w occie ;) Taka sałatka ogórkowa. Przepyszna ;) Zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.