sobota, 8 września 2012

Zupa kalafiorowo paprykowa

                           Uwielbiam kalafiora a jak kalafiora to i zupę kalafiorową. Tym razem dodałam czerwoną i biała paprykę. I nie chcąc się chwalić muszę przyznać, że zupa wyszła naprawdę smaczna.



  • 1 kość z karkówki ( całej )
  • 500 g kalafiora
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1/2 białej papryki
  • 1 średnia cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka ( korzeń )
  • 1/4 korzenia selera
  • 1/3 szk posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 l wody
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • kucharek w płynie do smaku
  • 200 ml śmietany 30 %
PRZYGOTOWANIE:
Kość z karkówki umyć, pokroić i włożyć do garnka. Wlać 2 litry zimnej wody i gotować wywar na małym ogniu zdejmując burzyny około 40 minut. Gdy gotuje się wywar przygotować resztę składników. Kalafiora podzielić na różyczki. Cebulę i papryki oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler także obrać, umyć i także pokroić w kostkę. Tak samo zrobić z ziemniakami czyli obrać, umyć i pokroić w kostkę. Po upływie 40 minut do wywaru wrzucić pokrojoną marchewkę, cebulę, pietruszkę i seler oraz natkę i 3 łyżki koperku ( 1 łyżkę zostawić do posypania gotowej zupy ). Po upływie 10 minut dodać ziemniaki, kalafior i paprykę oraz wszystkie przyprawy. Gotować zupę do miękkości ziemniaków. Na koniec przygotować śmietanę. Do śmietany wlać trochę zupy, wymieszać i wlać do garnka z zupą i zamieszać. Gotowa zupę nalać na talerze i posypać zostawionym koperkiem.Kości możemy obrać i mięso wrzucić do zupy, albo dać na osobnym talerzyku aby domownicy sobie poskubali.

3 komentarze:

  1. Wygląda cudnie :) A ja kalafiora i tym samym zupkę kalafiorową uwielbiam, więc chetnie się wproszę Ewciu do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wpadaj, ja też kalafiora uwielbiam. Nawet na surowo.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.