wtorek, 6 listopada 2012

Nafaszerowana papryka

                                        Dziś kolejna propozycja papryki z farszem. Kombinować można na różne sposoby, za każdym razem możemy mieć inny efekt smakowy. A uzyskamy to dzięki dodawaniu różnych składników.

  • 6 papryk ( u mnie żółta i czerwona )
  • 3 saszetki ryżu parabolicznego ( po 100 g )
  • 1 cebula
  • 5 pieczarek
  • 1,5 szk mieszanki groszek z marchewką
  • 500 g żołądków z kurczaka
  • 2 łyżki posiekanej natki selera
  • 3 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • chili do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ryż ugotować według przepisu, odsączyć z wody i wysypać do miski. Żołądki dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i pieczarki także pokroić w kostkę a mieszankę groszku i marchewki odsączyć z zalewy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone żołądki i podsmażyć. Dodać cebulę i dalej smażyć, następnie dodać pieczarki i chwilę wszystko smażyć. Dodać groszek z marchewką, wymieszać i trochę doprawić. Zawartość patelni przerzucić do ryżu i wymieszać po czym jeszcze doprawić do smaku cały farsz. Z umytych papryk ściąć wieczka i napełnić farszem każdą paprykę. Następnie nałożyć wieczka i umieścić papryki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Papryki piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30-35 minut

1 komentarz:

  1. Hej,Ewo:
    Nadziewana papryka jest jednym z moich 'hitow' w domu.Moj maz to uwielbia i takze byl to 'strzal w przyslowiowa dyche',poniewaz Dunczycy nie robia nic podobnego,choc papryka w roznych kolorkach jest i w Danii i w Szwecji dostepna caly rok.Uzywaja je do salatek i praktycznie nie maja bladego pojecia,co z tym zrobic wiecej.
    Ja do tego robie jeszcze paprykowo-pomidorowy-dosc gesty i ostry sos.
    -Pozdrawiam cieplutko-Halinka-

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.