środa, 7 listopada 2012

Torcik naleśnikowy Smerfetka

                       Kto powiedział, że z naleśników nie można zrobić tortu ? Otóż można, a to jeden z nich i na pewno nie ostatni.


  • 10 naleśników zabarwionych na niebiesko
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g masy krówkowej o smaku kokosowym
  • 400 ml musu jabłkowego
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( użyłam w żelu )
PRZYGOTOWANIE:
Usmażyć 10 naleśników według własnego przepisu zabarwiając ciasto na niebiesko i wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem dodając barwnik czerwony i podzielić na dwie części. Na talerzu lub paterze ułożyć jeden naleśnik, posmarować go porcją musu. Następnie nałożyć drugi naleśnik i posmarować go cienko masą krówkową. Znowu położyć kolejny naleśnik i posmarować cienką warstwą z jednej części śmietany. I tak postępować z kolejnymi warstwami aż wyczerpią się składniki. Drugą część śmietany przełożyć do dekoratora i udekorować górę torcika. Gotowy torcik można schłodzić w lodówce, ale u mnie nie zdążył się niestety schłodzić, bo od razu został zjedzony.

3 komentarze:

  1. Hej,Ewo:
    Niesamowity jest ten Twoj nalesnikowy torcik.Fantastyczne kolory i cenna pomyslowosc.Mysle,ze degustacja tez wypadla pozytywnie:-)
    Nigdy nie probowalam takiej kulinarnej sztuczki,ale widzialam kiedys rzecz podobna na Yahoo,w dziale kulinarnym.

    -Usciski-Halinka-

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Halinko i pozdrawiam. A torcik był pyszny :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.