niedziela, 11 listopada 2012

Sernikowiec

                           Naszła mnie ochota na ciasto a na konkretne czegoś brakowało. I zrobiłam ciacho z serem, wyszło pyszne. jeszcze troszkę letnie smakowało wyśmienicie.


 Ciasto :
2 jajka
1/2 szk cukru
1/2 szk oranżady
1/3 szk oleju
1,5 szk mąki pszennej typ 450
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa :
300 g twarogu
1,5 łyżki przyprawy do sernika
3 jajka
1 łyżka kakao
1,5 łyżki budyniu waniliowego
1/2 szk cukru
Polewa :
80 g margaryny Kasia
1/3 szk cukru
1 łyżka kakao
3 kostki mlecznej czekolady
2 łyżki masy krówkowej o smaku kokosowym
1 łyżka przegotowanej wody
Dodatkowo :
biała posypka do ciast
kolorowa posypka do ciast
margaryna do wysmarowania formy
bułka tarta do wysypania formy

PRZYGOTOWANIE:
Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przygotować ciasto : Do miski wbić dwa jajka i ubić je z cukrem. Następnie wlać olej i oranżadę i wymieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej wymieszać na jednolite ciasto. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Przygotować masę serową : Białka oddzielić od żółtek. 1/2 szklanki cukru podzielić na dwie części. Twaróg włożyć do miski i utrzeć z 1 częścią cukru i przyprawą do sernika ( mogą być widoczne drobinki sera ). Następnie dodać żółtka oraz budyń i wymieszać masę. Białka ubić na sztywną pianę z drugą częścią cukru. Pianę dodawać do masy serowej porcjami i delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką. Masę serową wykładać łyżką na ciasto wylane do blaszki tworząc coś w rodzaju rozety. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40 - 45 minut. Po upieczeniu wyjąć ciasto z formy i wystudzić. Przygotować polewę: Do rondelka wrzucić margarynę i roztopić ją na maleńkim ogniu. Dodać cukier, kakao i wodę i podgrzewać aż wszystko się ładnie połączy. Polewę zdjąć z ognia i do gorącej wrzucić kostki czekolady i masę krówkową. Za pomocą trzepaczki wymieszać masę aż czekolada i masa całkowicie się połączy z polewą. Gotową polewą polać ciasto a na koniec posypać na przemian białą i kolorową posypka do ciast. Zostawić ciasto do zastygnięcia polewy ( u mnie domownicy nie wytrzymali i zajadali ciacho z jeszcze nie do końca zastygniętą polewą ).

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.