poniedziałek, 3 grudnia 2012

Filet z biało zielonym farszem

                     Uwielbiam piersi z kurczaka z nadzieniem. Często są to przeróżne kombinacje. Takie filety można jeść na gorąco jak i na zimno.

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka ( spore )
  • 3-4 jajka
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • Farsz :
  • 100 g sera w kostkach typu feta ( z ziołami )
  • 25 g kiełków brokuła
  • 1 czubata łyżka kaparów z zalewy
  • 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • płatki chili do smaku
  • Dodatkowo :
  • 2 szk zmiksowanych płatki kukurydziane do panierowania
  • 1/2 szk bułki tartej do panierowania
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przez każdy filet zrobić nacięcie tworząc kieszeń. Wierzch filetów oprószyć solą i pieprzem. Tak przygotowane filety odstawić na 15 minut. Do miseczki wrzucić odsączone kostki sera i widelcem je rozgnieść. Następnie dodać kiełki, szczypior i kapary oraz doprawić pieprzem i chili. Farszu nie solić bo kapary i ser są wystarczająco słone. Wymieszać farsz, podzielić go na dwie części i napełnić nim filety. Zmiksowane płatki wymieszać z bułką tartą, jajka rozbełtać z odrobiną soli i przygotować mąkę. Na patelnię wlać olej i rozgrzać go. Każdy napełniony filet obtoczyć dokładnie w mące, potem zanurzyć w jajku i na koniec panierować w płatkach i lekko docisnąć. Filety smażyć z obu stron na nie za mocnym ogniu na złoty kolor z obu stron. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.