- 2 pojedyncze piersi z kurczaka ( spore )
- 3-4 jajka
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- Farsz :
- 100 g sera w kostkach typu feta ( z ziołami )
- 25 g kiełków brokuła
- 1 czubata łyżka kaparów z zalewy
- 1 czubata łyżka posiekanego szczypiorku
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- płatki chili do smaku
- Dodatkowo :
- 2 szk zmiksowanych płatki kukurydziane do panierowania
- 1/2 szk bułki tartej do panierowania
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przez każdy filet zrobić nacięcie
tworząc kieszeń. Wierzch filetów oprószyć solą i pieprzem. Tak
przygotowane filety odstawić na 15 minut. Do miseczki wrzucić odsączone
kostki sera i widelcem je rozgnieść. Następnie dodać kiełki, szczypior i
kapary oraz doprawić pieprzem i chili. Farszu nie solić bo kapary i ser
są wystarczająco słone. Wymieszać farsz, podzielić go na dwie części i
napełnić nim filety. Zmiksowane płatki wymieszać z bułką tartą, jajka
rozbełtać z odrobiną soli i przygotować mąkę. Na patelnię wlać olej i
rozgrzać go. Każdy napełniony filet obtoczyć dokładnie w mące, potem
zanurzyć w jajku i na koniec panierować w płatkach i lekko docisnąć.
Filety smażyć z obu stron na nie za mocnym ogniu na złoty kolor z obu
stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.