- 350 g gotowej masy makowej
- 1 duże soczyste jabłko
- Ciasto
- 300 g mąki pszennej typ 500
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka ( małe )
- 2 łyżki cukru
- 150 g margaryny Kasia
- 1/4 szk gęstej kwaśnej śmietany 18%
- Lukier
- 7 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka przegotowanej zimnej wody
- Dodatkowo
- różowy błyszczący cukier
- żółte gwiazdki cukrowe
- PRZYGOTOWANIE:
Drożdże umieścić w miseczce i zasypać cukrem. Masę makową umieścić w misce i na tarce o grubych oczkach zetrzeć do masy umyte jabłko ( razem ze skórką ) i wymieszać. Po chwili zrobią się płynne i wtedy wymieszać je. Do miski wsypać mąkę. Do mąki wrzucić pokrojoną i mocno schłodzoną margarynę. Za pomocą noża lub specjalnej siekaczki posiekać składniki.
Białka oddzielić od żółtek. Do miski z mąką dodać rozpuszczone drożdże, śmietanę i żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Na stolnicy lub blacie położyć ciasto, podsypać mąką aby się nie przykleiło do podłoża i rozwałkować w miarę równo na prostokąt. Białka rozbełtać i posmarować nim płat ciasta.
Na ciasto wyłożyć masę i równomiernie rozsmarować ją po cieście. Zawinąć ciasto w rulon, łączeniem do dołu, końce też lekko podwinąć pod spód. ( teraz najlepiej struclę zawinąć w papier do pieczenia wtedy strucla nie pęknie w trakcie pieczenia. Ja o papierze zapomniałam i jak widać moja strucla popękała ).
Blachę z wyposażenia kuchenki oprószyć mąką, ułożyć na nią struclę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 40 minut. Po upieczeniu struclę wystudzić na kratce. Cukier puder, sok i wodę połączyć i gotowym lukrem posmarować ciasto. Na sam koniec posypać różowym cukrem i gwiazdkami.
niedziela, 2 grudnia 2012
Strucla makowo jabłkowa
Kiedyś myślałam, że makowiec to wyższa szkoła jazdy. I strasznie się pomyliłam, bo wcale nie jest trudny do zrobienia. A domowy to po prostu bajka. Co prawda użyłam gotowej masy makowej, ale wyszło naprawdę super. Wilgotny makowiec i do tego kawka lub herbatka, hmm po prostu pycha. Na Boże Narodzenie jak znalazł.
2 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ewo, strucla piękna i kusząca!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
dziękuję i pozdrawiam :)
Usuń