niedziela, 2 grudnia 2012

Kotlet w panierce kukurydziano bułkowej

                                  Niby prosty panierowany kotlet z karkówki a jednak inny. Jajka wymieszałam z sosem musztardowo paprykowym co świetnie podkreśliło smak kotletów. Dodatkowo sos ten świetnie nadaje się do mies na zimno lub różnych przekąsek.

  • 3 plastry karkówki ( po około 150-200 g )
  • sól zmiękczająca do mięs
  • 3 - 4 jajka
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 6 łyżek sosu musztardowo paprykowego
  • 1 szk bułki tartej
  • 2 szk płatków kukurydzianych
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Karkówkę umyć i osuszyć. Każdy płat mięsa rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą zmiękczającą i pieprzem. Zostawić na pięć minut. Jajka wybić do miski, dodać sól i sos musztardowo paprykowy i wszystko dokładnie wymieszać. Płatki kukurydziane zmielić w rozdrabniaczu ale tak aby nie były za miałkie. W misce wymieszać zmiksowane płatki z bułką tartą i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć w mieszance bułki i płatków, potem zanurzyć w jajkach i ponownie obtoczyć w mieszance płatków lekko dociskając. Smażyć na złoty kolor z obu stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.