niedziela, 2 grudnia 2012

Zupa grochowa z nutką fasoli

                               Z racji tego, że mój mąż i młodszy synek ma długie zęby na zupy to rzadko goszczą one na moim stole. Ale jak już ugotuje to muszą być smaczne. Do zupy grochowej dodałam trochę fasoli i wyszła pyszna zupa grochowo fasolowa.

  • 2 wędzone kości karkowe
  • 3 l wody
  • 500 g grochu łuskanego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 500 - 600 g ziemniaków
  • 3 spore marchewki
  • 1 pietruszka ( korzeń )
  • mały kawałeczek selera
  • 2 - 3 łyżki majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • kucharek w płynie do smaku
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Wodę wlać do garnka i zagotować. Wsypać groch, dodać ziele i liść i gotować prawie do miękkości. Po około 30 minutach włożyć do gotującego się grochu wędzone kości. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Pietruszkę i seler zetrzeć na tarce a marchew i ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy kości są miękkie, wyjąć je i po przestudzeniu obrać i mięsko z kości wrzucić z powrotem do garnka. Następnie dodać warzywa, czosnek przecisnąć przez praskę i chwilę gotować. Dodać roztarty w dłoniach majeranek i wszystkie przyprawy i gotować zupę do miękkości warzyw. Fasolę przełożyć razem z zalewą do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zmiksować po czym dodać do zupy. Ewentualnie zupę jeszcze doprawić i zagotować po dodaniu fasoli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.