- 2 wędzone kości karkowe
- 3 l wody
- 500 g grochu łuskanego
- 1 puszka białej fasoli
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 500 - 600 g ziemniaków
- 3 spore marchewki
- 1 pietruszka ( korzeń )
- mały kawałeczek selera
- 2 - 3 łyżki majeranku
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- kucharek w płynie do smaku
- PRZYGOTOWANIE:
Wodę wlać do garnka i zagotować. Wsypać groch, dodać ziele i liść i gotować prawie do miękkości. Po około 30 minutach włożyć do gotującego się grochu wędzone kości. Wszystkie warzywa obrać i umyć. Pietruszkę i seler zetrzeć na tarce a marchew i ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy kości są miękkie, wyjąć je i po przestudzeniu obrać i mięsko z kości wrzucić z powrotem do garnka. Następnie dodać warzywa, czosnek przecisnąć przez praskę i chwilę gotować. Dodać roztarty w dłoniach majeranek i wszystkie przyprawy i gotować zupę do miękkości warzyw. Fasolę przełożyć razem z zalewą do wysokiego naczynia i za pomocą blendera zmiksować po czym dodać do zupy. Ewentualnie zupę jeszcze doprawić i zagotować po dodaniu fasoli.
niedziela, 2 grudnia 2012
Zupa grochowa z nutką fasoli
Z racji tego, że mój mąż i młodszy synek ma długie zęby na zupy to rzadko goszczą one na moim stole. Ale jak już ugotuje to muszą być smaczne. Do zupy grochowej dodałam trochę fasoli i wyszła pyszna zupa grochowo fasolowa.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.