- Ciasto
- 600 g mąki pszennej
- 50 g drożdży (świeżych)
- 2 jajka
- 1/3 szk gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 250 g margaryny
- Farsz
- 100 g suszonych grzybów ( dowolnych )
- 2 duże cebule
- 1 łyżka bułki tartej
- 5 łyżek oleju
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- PRZYGOTOWANIE:
Suszone grzyby namoczyć i ugotować. Cebule obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i podsmażyć. Ugotowane grzyby odcedzić i pokroić po czym dodać do cebuli i dalej smażyć około 5 minut. Wyłączyć ogień pod patelnią, dodać bułkę tartą i doprawić do smaku. Białka oddzielić od żółtek, białka rozbełtać.
Drożdże rozmieszać z cukrem aż będą płynne. Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Następnie dodać śmietanę, sól, żółtka oraz drożdże i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na podłużne placki nie za cienkie. Posmarować je białkiem.
Wzdłuż każdego placka na środku rozłożyć po połowie farszu. Założyć jeden bok na farsz a następnie założyć drugi bok i cały rulon położyć łączeniem pod spód. Blachę z wyposażenia kuchenki wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe rulony kroić pod skosem na nie za szerokie kawałki i układać je na blasze zachowując odstępy. Paszteciki posmarować białkiem. W piekarniku nagrzanym do 175 stopni piec paszteciki przez 25 minut.
poniedziałek, 3 grudnia 2012
Krucho drożdżowe paszteciki z grzybami
Uwielbiam paszteciki z grzybami lub grzybami i kapustą. Takie domowe paszteciki są najlepsze. Do tego czerwony barszczyk i mamy super propozycję nie tylko na święta.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.