poniedziałek, 3 grudnia 2012

Śledzik cytrynowo majerankowy

                             Dziś jeden z moich starszych przepisów, a jest to przepis na śledzie z cytryną i majerankiem. Śledzie takie można podać w nietypowy sposób. Mianowicie w kieliszku do wina. Taki prosty i niecodzienny sposób na podanie śledzi.

6 płatów śledzi alla matias
1 duża cebula
sok z jednej cytryny
2 szczypty pieprzu cayenne
3 szczypty pieprzu cytrynowego
1 łyżka majeranku
1/2 szk oleju ryżowego

Śledzie wymoczyć kilka razy zmieniając wodę.
Pokroić je w kostkę i wrzucić do miski.
Cebulę obrać, umyć i również pokroić w kostkę.
Dodać pozostałe składniki, majeranek rozetrzeć w dłoniach.
Gotowe śledzie przełożyć np. do słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki.
Najlepiej smakują po około 2-3 dniach.

4 komentarze:

  1. smakowite... jako fanka sledzi we wszystkich rodzajach na pewno zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też jestem fanką śledzi, polecam bo są smaczne :)

      Usuń
  2. Przejrzałam sobie trochę Twojego bloga i bardzo chciałabym się u Ciebie stołować:) Super pomysły! Masz talent:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło jest czytać takie komentarze. Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.