- 1 duża podwójna pierś z kurczaka
- 3 jajka
- 1/4 szk mleka
- 1/2 szk sosu serowego
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1 szk mąki
- 1 szk bułki tartej
- 3 szk płatków kukurydzianych
- 1 łyżeczka granulowanej cebulki
- olej do smażenia
Filety umyć i osuszyć. Pokroić pod skosem wzdłuż na cienkie paski.
Oprószyć je solą i pieprzem. W misce umieścić mąkę, włożyć do niej
pokrojone filety i dokładnie je obtoczyć w tej mące. Do drugiej miski
wbić jajka, dodać sos serowy, mleko i doprawić solą i pieprzem i
dokładnie ubić trzepaczką. Do tak przygotowanej masy włożyć obtoczone w
mące i otrzepane z jej nadmiaru filety. Wymieszać, zakryć miskę folią
spożywczą i wstawić najlepiej na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjąć
miskę z lodówki i przygotować panierkę. Płatki zmiksować, dodać do nich
bułkę tartą i granulowaną cebulkę i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej,
filety wyjmować z marynaty i panierować w panierce. Smażyć filety z obu
stron na złoty kolor. ( Jeśli zostanie nam trochę marynaty można
usmażyć z niej omlet ).
Smakowite wyszły:)
OdpowiedzUsuńdziękuję Anula :)
Usuńprzyciągająca nazwa dania :)
OdpowiedzUsuńHi, hi niektórzy myślą, że po nocnych przejściach to po balandze jakiejś :)
UsuńA tu proszę, grzeczny kurczaczek z marynaty :)
Ciekawe kotlety drobiowe,fajna marynata:)postaram się ją w najbliższym czsie wypróbować.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńDziękuję Ewciu za ten sos serowy..bedę wiedziała jakiego szukać:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)))