SKŁADNIKI:
- 2 czubate łyżki rozpuszczalnego kakao ( lub 1 czubata zwykłego )
- 5 łyżek mąki pszennej typ 500
- 5 łyżek maki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szk cukru
- 1 łyżka domowego cukru waniliowego
- 5 dużych wiejskich jajek
- masło do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysmarowania formy
- PRZYGOTOWANIE:
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nastawić na 150 stopni. Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki przesiać przez sito razem z kakao i proszkiem do pieczenia. W misce robota umieścić białka i ubić je. Następnie dla utrwalenia piany dodać porcjami cukier i cukier waniliowy i dokładnie ubić. Do piany dodać żółtka i delikatnie je połączyć z białkami. Potem robot zmniejszyć na najmniejsze obroty i dodać mieszankę mąki i dodawać ją po łyżce i wszystko połączyć. Masę wylać do przygotowanej tortownicy i wstawić blaszkę do piekarnika na 40 minut. Biszkopt po upieczeniu wyjąć z piekarnika, następnie z blaszki i odwrócić do góry dnem aby zrównać górę biszkopta. Całkowicie wystudzony biszkopt przekroić na krążki i przekładać masą śmietanowa lub innym kremem.
Częściej piekę biszkopt biały, ale kakaowy tez daje dużo możliwości:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa osobiście też częściej piekę biały, ale czasami trzeba odmiany :)
UsuńPozdrawiam :)