sobota, 12 stycznia 2013

Filet kurkowo pomidorowy w śmietanie

                       A to coś co bardzo lubimy i trudno się temu oprzeć. Soczysty filet z kurczaka z kurkami i suszonymi pomidorami w sosie kurkowym. Niestety to był już ostatni woreczek kurek i będę musiała czekać jeszcze długo na świeże.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 cebule od szczypioru
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 1,5 szk blanszowanych kurek ( użyłam mrożonych )
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 600 ml słodkiej śmietany 30 %
  • płatki chili do posypania
  • olej do smażenia
  • mąka do obtaczania
PRZYGOTOWANIE:
Kurki rozmrozić, cebule i pomidory pokroić w kostkę. Filety umyć i każdy przekroić wzdłuż na pół po czym oprószyć solą i pieprzem i zostawić na 5 minut. Na dużej patelni rozgrzać trochę oleju. Kawałki filetów obtoczyć w mące i na gorącym oleju podsmażyć z obu stron. Podsmażone filety wyłożyć na talerz. Na patelnię, na której smażyły się filety wrzucić kurki pomidory i cebulkę i smażyć około 2 minuty. Podsmażone filety włożyć na patelnię do podsmażonych składników, zalać śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku i dusić około 5 minut od momentu zagotowania ( śmietana zgęstnieje ). Gotową potrawę nakładać na talerze i na koniec posypać płatkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.