- 800 g łopatki wieprzowej
- 150 g pomidorów suszonych w oleju z ziołami
- 3/4 puszki kukurydzy
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- 1 czubata łyżeczka ostrej papryki
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 500 ml wywaru mięsno warzywnego
- kucharek w płynie do smaku
- 1/3 szk wody do rozrobienia mąki
- 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
- 2 szczypty cukru
Mięso umyć i osuszyć a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i
także pokroić w sporą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy jak i pomidory
ale pomidory pokroić w paski. Na patelnię wlać olej z pomidorów i
rozgrzać a następnie wsypać paprykę i chwilę smażyć uważając aby jej nie
przypalić. Do podsmażonej papryki wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć
od czasu do czasu mieszając po czym dodać cebulę i dalej smażyć.
Następnie wszystko podlać wywarem, dodać przyprawy i dusić pod
przykryciem do miękkości mięsa. Po tym czasie dodać kukurydzę i pomidory
i dusić 2 minuty. Na koniec ewentualnie doprawić i zagęścić sos
rozrobioną z wodą mąką i zagotować. Podawać z dowolnymi dodatkami ( ja
podałam z plackami ziemniaczanymi ).
Fajny obiad :-)
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na obiadek ;D
OdpowiedzUsuń