środa, 30 stycznia 2013

Gulasz z kukurydzą i pomidorami suszonymi

                             Gulasze takiego typu uwielbiam z plackami ziemniaczanymi. Gulasz, placki i nic więcej nie potrzeba. Zwłaszcza w tak paskudną i deszczową pogodę jak dziś.

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 150 g pomidorów suszonych w oleju z ziołami
  • 3/4 puszki kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 1 czubata łyżeczka ostrej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml wywaru mięsno warzywnego
  • kucharek w płynie do smaku
  • 1/3 szk wody do rozrobienia mąki
  • 2 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
  • 2 szczypty cukru
 PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć i osuszyć a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i także pokroić w sporą kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy jak i pomidory ale pomidory pokroić w paski. Na patelnię wlać olej z pomidorów i rozgrzać a następnie wsypać paprykę i chwilę smażyć uważając aby jej nie przypalić. Do podsmażonej papryki wrzucić pokrojone mięso i podsmażyć od czasu do czasu mieszając po czym dodać cebulę i dalej smażyć. Następnie wszystko podlać wywarem, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Po tym czasie dodać kukurydzę i pomidory i dusić 2 minuty. Na koniec ewentualnie doprawić i zagęścić sos rozrobioną z wodą mąką i zagotować. Podawać z dowolnymi dodatkami ( ja podałam z plackami ziemniaczanymi ).

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.