wtorek, 22 stycznia 2013

Jogurtowe uda z kurczaka

                         Na takie udka warto długo czekać. W sumie to udka marynują się w nocy, więc my możemy smacznie sobie spać. Wieczorkiem zamarynować udka, wstawić do lodówki i do łóżeczka. A następnego dnia upiec pyszne, kruchutkie, soczyste i mięciutkie udka.

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • Marynata :
  • 1 szk jogurtu typu greckiego
  • 4 łyżeczki przyprawy Bombay Masala
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
 PRZYGOTOWANIE:
Uda dokładnie umyć, osuszyć i przeciąć z zgięciu. W misce umieścić wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Marynatę wylać na udka i mieszając dokładnie pokryć wszystkie kawałki. Zamarynowane udka przełożyć do naczynia próżniowego, nałożyć pokrywkę i odessać powietrze. Pojemnik wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnego dnia wyłożyć uda na blachę do pieczenia mięs i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.