sobota, 9 lutego 2013

Dyniowe mini chlebki

                      Znowu wypiek na zakwasie czyli małe chlebki  z pestkami dyni. Dodałam drożdże do ciasta, bo wydaje mi się, że ciasto z ziarnami potrzebuje więcej mocy na wyrośnięcie. Z czasem dojdę do odpowiedniej proporcji zakwasu aby piec bez dodatku drożdży. Człowiek uczy się metodą prób i błędów.

  • 200 g zakwasu żytniego ( 3 godziny po dokarmieniu )
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki graham typ 1850
  • 750 g mąki pszennej typ 500
  • 100 g pestek dyni
  • 4 łyżki oleju
  • 450 ml letniej wody
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukruPRZYGOTOWANIE 
  • Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miski wlać zakwas i wodę oraz roztarte drożdże i wymieszać. Następnie wsypać mąki, sól i pestki dyni oraz wlać olej i wyrobić ciasto drewnianą łyżką. Gdy składniki się połączą wyrobić ręcznie na czystym blacie lub stolnicy. Ciasto przełożyć do miski, oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość ponownie wyrobić i podzielić ciasto na 8 części. Każdy kawałek ciasta uformować w podłużne wałki i na górze ukośnie ponacinać chlebki. Układać je na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia po czym zakryć ściereczka i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Gdy będą wyrośnięte spryskać chlebki woda i wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 185 - 190 stopni ( w zależności jak piecze piekarnik ) i piec 40 - 45 minut. Upieczone chlebki rozdzielić bo się skleją i wystudzić na kratce.
 
 

4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.