piątek, 17 maja 2013

Krem szparagowo bazyliowy

                         Zostały mi dolne części szparagów, bo górne wykorzystałam do tarty. Szkoda by było aby się zmarnowały. Zrobiłam więc zupę krem z dodatkiem cytrynowej bazylii. Zupka w sam raz na upały.

  • kilka zielonych szparagów
  • kilkanaście dolnych ,ale nie zdrewniałych części zielonych szparagów
  • 1 szk rosołu
  • 1 mała cebula
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • 1 mała garść świeżej bazylii cytrynowej
  • sól morska do smaku
  • pieprz kolorowy do smaku
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo :
  • jogurt grecki

 czytaj więcej :
Szparagi w razie konieczności obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać pokrojone szparagi a końcówki górne odłożyć. Wszystko smażyć kilka minut po czym podlać rosołem, dodać bazylię i kolendrę i gotować 5 minut pod przykryciem. Potem dodać przyprawy i włożyć odłożone kawałki szparagów i gotować kilka minut aż lekko zmiękną i wyjąć je z zupy. Całość blenderem zmiksować i można dodatkowo przetrzeć przez sito aby zupa miała konsystencję bardziej kremową. Gotową zupę nalać do miseczki, na wierzchu ułożyć ugotowane szparagi i dodać kleksy jogurtu. Podawać np. z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.