- kilka zielonych szparagów
- kilkanaście dolnych ,ale nie zdrewniałych części zielonych szparagów
- 1 szk rosołu
- 1 mała cebula
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 1 mała garść świeżej bazylii cytrynowej
- sól morska do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 1 łyżka masła
- Dodatkowo :
- jogurt grecki
czytaj więcej :
Szparagi w razie konieczności obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę
obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło, wrzucić cebulę i
zeszklić ją. Następnie dodać pokrojone szparagi a końcówki górne
odłożyć. Wszystko smażyć kilka minut po czym podlać rosołem, dodać
bazylię i kolendrę i gotować 5 minut pod przykryciem. Potem dodać
przyprawy i włożyć odłożone kawałki szparagów i gotować kilka minut aż
lekko zmiękną i wyjąć je z zupy. Całość blenderem zmiksować i można
dodatkowo przetrzeć przez sito aby zupa miała konsystencję bardziej
kremową. Gotową zupę nalać do miseczki, na wierzchu ułożyć ugotowane
szparagi i dodać kleksy jogurtu. Podawać np. z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.