- 6 białych kiełbas ( surowych )
- 1 kg kiszonej kapusty
- 350 g pieczarek ( takich bardziej dojrzałych, gdyż są bardziej aromatyczne )
- 2 cebule ( lub 1 duża )
- ok. 500 ml bulionu ( ja użyłam rosołu )
- 1 łyżka suszonych płatków papryki
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren jałowca
- 1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
- 125 g masłaczytaj więcej :
Kapustę pokroić, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz jałowiec i pieprz w ziarnach. Gotować kapustę od zagotowania bez przykrycia około 20 minut i potem zakryć pokrywką i zdjąć garnek z ognia i zostawić kapustę do wystudzenia. W drugim garnku zagotować wodę, do wrzątku włożyć białą kiełbasę, przykryć pokrywką i zostawić do wystudzenia. Pieczarki oczyścić i posiekać w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i wrzucić pieczarki i podsmażyć je. Cebule obrać, umyć i pokroić w kostkę a potem dodać do podsmażonych pieczarek. Przestudzoną kapustę odcisnąć z wody i przełożyć ją do miski. Dodać podsmażone pieczarki z cebulą, dodać płatki papryki oraz przyprawy do smaku i wymieszać. Tak przygotowaną kapustę wy łożyć do ceramicznej formy do tarty i wyrównać powierzchnię. Następnie ułożyć chłodne kiełbaski i zalać bulionem ( bulion ma być równo z kapustą ). Na koniec delikatnie oprószyć chili. Formę z zawartością wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 - 195 stopni i zapiekać około 40 minut do zrumienienia się góry i odparowaniu części bulionu. Danie podawać gorące najlepiej z pieczywem lub jak ktoś woli z ziemniakami.
środa, 3 lipca 2013
Biała zapiekana z kapustą i pieczarkami
Robiłam już golonkę na kapuście, teraz przyszła kolej na biała kiełbasę. A niebawem będą żeberka. Kapusta kiszona zapiekana z dodatkami to po prostu smakowite jedzonko. Kaloryczne, ale od czasu do czasu można zaszaleć.
4 komentarze:
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
pycha:)
OdpowiedzUsuńTak, pycha. My bardzo lubimy takie jedzonko, choć nie za często, bo w boczki idzie, hi, hi :)
Usuńja chcę trochę *_*
OdpowiedzUsuńZapraszam następnym razem bo już zjedliśmy :)
Usuń