rozwiń i czytaj przepis :
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 2 jajka
- 250 g cukru pudru
- 250 g margaryny Kasia
- 1 szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1 czubata łyżka tartych orzechów włoskich
- 1 czubata łyżka tartych orzechów laskowych
Do
miski miksera z nożami do siekania włożyć wszystkie składniki na
ciasteczka. Margarynę należy posiekać. Pulsacyjnie połączyć składniki,
potem wyjąć ciasto z miski lekko wyrobić i zawinąć w folię spożywcza po
czym włożyć do lodówki na godzinę lub nawet dwie. Potem wyjąc ciasto z
lodówki, dzielić je na porcje, wałkować na placki o grubości około 3 mm
podsypując mąką. Foremką okrągłą z falbanką o średnicy 5 cm wycinać
kółka. Następnie kieliszkiem o mniejszej średnicy niż foremka robić
okrągły odcisk uważając aby nie zrobić otworu na wylot i za pomocą np.
słomki do napojów zrobić po 4 dziurki na środku ciasteczka. Tak
przygotowane ciasteczka układać na blasze do pieczenia wyłożonej
papierem do pieczenia. Ciasteczka piec 12 minut w temperaturze 180
stopni. Upieczone ciastka studzić na kratce a potem przełożyć do
pojemnika .
Jakie śliczne te guziczki
OdpowiedzUsuńjeszcze są więc zapraszam :)
UsuńUrocze są :)
OdpowiedzUsuńteż piekłam te ciasteczka o dziwo dla konkurencyjnej margaryny
OdpowiedzUsuńZ ciekawości poszperałam dziś na twoim blogu. Fajne i dwukolorowe.
Usuń