Ciasto :
250 g mąki pszennej typ 500
1 jajko
150 g margaryny Kasia
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta cukru
2 łyżki zimnej wody
Dodatki :
350 g wędzonego boczku
350 g cebuli
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Masa jajeczna :
4 jajka
150 g żółtego sera ( u mnie salami )
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
4 łyżki naturalnego jogurtu gęstego
pieprz kolorowy do smaku
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
ostra papryka do posypania
W misce robota z nożami siekającymi umieścić wszystkie składniki ciasta i pulsacyjnie połączyć je ze sobą.
Wyjąc ciasto na blat lub stolnicę, lekko oprószyć mąką, szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą.
Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia ( ja trzymałam dwie godziny ).
Gdy ciasto się chłodzi boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w pióra i podsmażyć na drugiej patelni na odrobinie oleju, gdy się zeszkli lekko posolić.
Usmażona cebulę przełożyć do boczku, doprawić pieprzem i gałką i wymieszać.
Formę ceramiczną do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto po schłodzeniu wyjąć z lodówki i przez folię wałkować kółko trochę większe od formy.
Potem ułożyć w formie ciasto folią do góry.
Wyrównać spód i dociskając lekko do ścianek zrobić rant na bokach formy.
Nakłuć ciasto widelcem i zakryć je papierem do pieczenia.
Na papier nasypać np. ryż lub inne ziarna aby zrobić obciążenie.
Tak przygotowane ciasto wstawić z formą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut.
Potem wyjąć formę z piekarnika na kratkę a temperaturę zmniejszyć do 190 stopni.
Do miski wbić jajka, dodać jogurt, śmietanę i starty ser oraz przyprawy i wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą a na boczek wyłożyć masę z serem i oprószyć papryką
Ponownie wstawić formę do piekarnika i zapiekać 35 minut.
Po upieczeniu wyjąć formę z tartą z piekarnika i przestudzić.
Podawać na ciepło.
Wspaniała... ostatnio również robiłam. I dzisiaj u mnie również tarta. Uwielbiam je... za szybkie przygotowanie, smak i wygląd :) Niczym mały tort... na wytrawnie :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie bardzo rzadko przygotowywałam tarty, teraz to sie zmieni :)
Usuń