wtorek, 5 listopada 2013

Tarta z boczkiem i cebulą

                 Tarty jakoś nie goszczą na moim stole. Ale mam nadzieję, że to się zmieni. Jest to moja chyba druga wytrawna tarta czyli bardzo skromny dorobek. Ta tarta jest chyba najprostszą wersją ale za to pyszną. Zjedliśmy ją na kolację. Nie mając doświadczenia w pieczeniu tart zastanawiałam się czy spód z dodatkiem proszku podpiec czy nie. Oglądając program kulinarny podobne ciasto, właśnie z proszkiem do pieczenia nie było podpiekane. Postanowiłam jednak nie ryzykować i je podpiec. proszek do pieczenia nadał fajnej kruchej ale nie twardej struktury ciasta. Jednym słowem było pysznie.

rozwiń i czytaj przepis :

Ciasto :
250 g mąki pszennej typ 500
1 jajko
150 g margaryny Kasia
1 łyżeczka soli
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta cukru
2 łyżki zimnej wody
Dodatki :
350 g wędzonego boczku
350 g cebuli
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
pieprz kolorowy do smaku
Masa jajeczna :
4 jajka
150 g żółtego sera ( u mnie salami )
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
4 łyżki naturalnego jogurtu gęstego
pieprz kolorowy do smaku
świeżo starta gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku
ostra papryka do posypania

W misce robota z nożami siekającymi umieścić wszystkie składniki ciasta i pulsacyjnie połączyć je ze sobą.
Wyjąc ciasto na blat lub stolnicę, lekko oprószyć mąką, szybko zagnieść i zawinąć w folię spożywczą.
Ciasto włożyć do lodówki do schłodzenia ( ja trzymałam dwie godziny ).
Gdy ciasto się chłodzi boczek pokroić w paski i podsmażyć na patelni.
Cebulę obrać, umyć, pokroić w pióra i podsmażyć na drugiej patelni na odrobinie oleju, gdy się zeszkli lekko posolić.
Usmażona cebulę przełożyć do boczku, doprawić pieprzem i gałką i wymieszać.
Formę ceramiczną do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
Ciasto po schłodzeniu wyjąć z lodówki i przez folię wałkować kółko trochę większe od formy.
Potem ułożyć w formie ciasto folią do góry.
Wyrównać spód i dociskając lekko do ścianek zrobić rant na bokach formy.
Nakłuć ciasto widelcem i zakryć je papierem do pieczenia.
Na papier nasypać np. ryż lub inne ziarna aby zrobić obciążenie.
Tak przygotowane ciasto wstawić z formą do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i podpiec 15 minut.
Potem wyjąć formę z piekarnika na kratkę a temperaturę zmniejszyć do 190 stopni.
Do miski wbić jajka, dodać jogurt, śmietanę i starty ser oraz przyprawy i wymieszać.
Na podpieczony spód wyłożyć boczek z cebulą a na boczek wyłożyć masę z serem i oprószyć papryką
Ponownie wstawić formę do piekarnika i zapiekać 35 minut.
Po upieczeniu wyjąć formę z tartą z piekarnika i przestudzić.
Podawać na ciepło.

2 komentarze:

  1. Wspaniała... ostatnio również robiłam. I dzisiaj u mnie również tarta. Uwielbiam je... za szybkie przygotowanie, smak i wygląd :) Niczym mały tort... na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja właśnie bardzo rzadko przygotowywałam tarty, teraz to sie zmieni :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.