rozwiń i czytaj przepis :
- 700 ml blanszowanych kurek ( objętościowo, miałam mrożone )
- 1 cebula
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/3 żółtej papryki
- 1/3 zielonej papryki
- 250 ml słodkiej śmietany 18%
- 350 ml bulionu warzywnego
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- chili do smaku
- sól Halit do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Kurki
rozmrozić. Do szerokiego rondla wlać olej i rozgrzać go. Cebulę obrać,
umyć, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla po czym zeszklić ją.
Następnie dodać kurki i podsmażyć je. Papryki pokroić w kostkę i wrzucić
do kurek i dalej chwilę smażyć. Wszystko podlać bulionem, dodać do
smaku przyprawy i dusić pod przykryciem kilka minut. Śmietanę rozmieszać
z mąką i zagęścić nią sos. Zagotować sos i podawać np. z makaronem.
Pyszne takie danie z kurkami.Pozdrawiam Christopher
OdpowiedzUsuńOj pyszne.
Usuńpozdrawiam :)
o takiego połączenia jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńJeśli lubisz kurki i paprykę to na pewno Ci zasmakuje :)
Usuń