rozwiń i czytaj przepis :
- Ciasto :
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 200 g margaryny Kasia
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Masa :
- 1 jogurt naturalny ( 350 g )
- 4 łyżki cukru
- 250 g serka mascarpone
- 1/3 szk gorącej przegotowanej wody
- 1 galaretka agrestowa
- odrobina niebieskiego i żółtego barwnika spożywczego w żelu
- Dodatkowo :
- płatki migdałowe
- kolorowa posypka do ciast
Do
miski robota z nożami do siekania wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie
składniki na ciasto. Siekamy składniki aż się zrobi kruszonka. Ciasto
wyjmujemy na blat lub stolnicę, szybko zbijamy w kulę, zawijamy w folię
spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po upływie tego czasu
wyjmujemy ciasto, przygotowujemy foremki do babeczek. Ciasto kawowe
dzielimy na 20 części, formujemy w kulki i kładziemy do foremek.
Naciskając kulki na środku wylepiamy foremki po same brzegi. Można
ciasto w foremkach nakłuć widelcem ale nie ma takiej konieczności. Tak
przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i
pieczemy do 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z foremek
uważając aby się nie poparzyć i wystudzić je na kratce. Galaretkę
agrestową dokładnie wymieszać z gorącą i przegotowaną wodą i schłodzić.
Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier i chwilę miksować. Dodać serek
mascarpone i barwniki i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać schłodzoną
ale płynną galaretkę. Tak przygotowaną masę wstawić do lodówki aby
trochę stężała. Gdy ma odpowiednią konsystencję przełożyć ją do szprycy
lub dekoratora do ciast i napełnić masą babeczki. Po napełnieniu ich
posypać z wierzchu płatkami migdałowymi i posypką.
pysznie wyglądają:) ładne kolory:)
OdpowiedzUsuń