rozwiń i czytaj przepis :
- Biszkopt :
- 5 jajek ( dużych )
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szk cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek maki pszennej
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Masa :
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 cukier waniliowy
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego w żelu
- 250 ml dżemu wiśniowego
- ziarna kawy w czekoladzie do dekoracji
- 1 paczka rurek waflowych
Białka
oddzielić od żółtek ( jajka powinny być mocno zimne ). Białka przelać
do miski blendera z końcówka do ubijania piany. Ubić pianę a w trakcie
ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Gdy piana będzie sztywna dodać
żółtka i nadal ubijać. Na koniec wsypać obie maki przesiane przez sito z
proszkiem do pieczenia i wymieszać ale na wolnych obrotach. Na sam
koniec wsypać kawę i chwilkę miksować aby kawa tylko się połączyła z
masą. Po upieczeniu i przekrojeniu będą widoczne granulki kawy. Dno
tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną. Wylać masę do
tortownicy. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( ja
piekę na drugim poziomie od dołu ) i piec 40 minut. Po upieczeniu
biszkopt wyjąć z formy i położyć np. na ściereczce dnem do góry i
wystudzić. Zimny biszkopt przekroić na trzy placki. Przygotować masę :
zimną śmietanę wlać do miski blendera też z końcówka do ubijania piany.
Ubić śmietanę i w trakcie ubijania dodać cukier. Należy uważać aby
śmietany nie przebić bo wyjdzie z niej masło. Gdy jest już ubita odłożyć
trochę białej masy i do reszty dodać barwnik i dokładnie ale na wolnych
obrotach połączyć go ze śmietaną. Przełożenie : Biszkopta powinno się
nasączyć, ale ten jest wilgotny i nie ma takiej potrzeby. Na pierwszy
krążek nałożyć dżem, rozsmarować go i nałożyć trochę masy czerwonej,
którą również należy rozsmarować. Przykryć masę drugim krążkiem. Na
niego nałożyć kolejną porcję śmietany kolorowej, rozsmarować i przykryć
ostatnim plackiem. Resztą masy posmarować wierzch i boki tortu. Rurki
pokroić na trzy części i ułożyć je koliście na górze tortu. Następnie
dowolnie udekorować wierzch białą śmietaną. Na koniec poukładać kawę w
czekoladzie. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby dobrze
związał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.