środa, 6 listopada 2013

Wieprzowy gulasz z warzywami


rozwiń i czytaj przepis :

  • 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka piri piri
  • 1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 kostka bulionowa grzybowa
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
Mięso pokroić jeśli są duże kawałki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wsypać paprykę i ja podsmażyć. Wrzucić mięso, podsmażyć. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w sporą kostkę, pieczarki pokroić na ćwiartki ( jeśli są duże to drobniej ). Do podsmażonego mięsa wrzucić warzywa i pieczarki i chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając. Wszystko podlać wodą, dodać przyprawy oraz kostkę i dusić do miękkości mięsa. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Na koniec w niewielkiej ilości wody wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią gulasz. Zagotować.

4 komentarze:

  1. Do tego kasza i buraczki i nic mi więcej do szczęścia nie jest potrzebne :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, ja nawet lubię z buraczkami i pieczywem. Wstyd się przyznać, ale wkładam buraczki do gulaszu i tak jem - pycha :)

      Usuń
  2. uwielbiam takie dania w zimne dni:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.