rozwiń i czytaj przepis :
- 700 g mięsa gulaszowego wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cukinia
- 250 g pieczarek
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka piri piri
- 1 łyżeczka przyprawy ognisty smok
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 kostka bulionowa grzybowa
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 500 ml wody
- 1 łyżka maki ziemniaczanej
Mięso
pokroić jeśli są duże kawałki. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju,
wsypać paprykę i ja podsmażyć. Wrzucić mięso, podsmażyć. Paprykę,
cukinię i cebulę pokroić w sporą kostkę, pieczarki pokroić na ćwiartki (
jeśli są duże to drobniej ). Do podsmażonego mięsa wrzucić warzywa i
pieczarki i chwilę smażyć od czasu do czasu mieszając. Wszystko podlać
wodą, dodać przyprawy oraz kostkę i dusić do miękkości mięsa. W razie
potrzeby jeszcze doprawić do smaku. Na koniec w niewielkiej ilości wody
wymieszać mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią gulasz. Zagotować.
Do tego kasza i buraczki i nic mi więcej do szczęścia nie jest potrzebne :))
OdpowiedzUsuńO tak, ja nawet lubię z buraczkami i pieczywem. Wstyd się przyznać, ale wkładam buraczki do gulaszu i tak jem - pycha :)
Usuńuwielbiam takie dania w zimne dni:)
OdpowiedzUsuńO tak, na jesień i zimę jak znalazł.
Usuń