rozwiń i czytaj przepis :
- 400 g ryżu w saszetkach
- ( do ugotowania ryżu woda, sól, barwnik spożywczy niebieski i żółty )
- 8 skrzydełek z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 młoda cukinia
- 250 g pieczarek
- 1 szk wody
- 1 szk sosu chili tajskiego słodko pikantnego
- 2 szczypty mix chili
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Ryż
ugotować na sypko w osolonej wodzie z barwnikami spożywczymi. Wyjąć z
woreczków, wsypać do garnka, przykryć i zostawić. Od czasu do czasu
przemieszać widelcem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. wrzucić
umyte i pocięte skrzydełka i podsmażyć na rumiano. Wszystkie warzywa i
pieczarki pokroić w kostkę. dodać do skrzydełek i chwilkę przesmażyć.
Wlać wodę, sos chili i dodać wszystkie przyprawy. Patelnie przykryć i
dusić wszystko do miękkości. Na koniec mąkę rozrobić z odrobiną wody i
zagęścić powstały sos. Zagotować, w miarę konieczności jeszcze doprawić
do smaku. Podawać z ugotowanym ryżem.
hahaha zielony ryż :D jak od razu fajnie kolorowo na talerzu <3
OdpowiedzUsuńCzasami barwie ryż właśnie dla kolorów a i danie apetyczniejsze :)
Usuńpysznie podane:)
OdpowiedzUsuń