rozwiń i czytaj przepis :
Ciasto :
3/4 szk płynnego naturalnego miodu
3/4 kostki margaryny Palma z murzynkiem
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
3/4 szk białego cukru
4 szk mąki pszennej typ 500
Masa :
2 szk mleka 3,2 %
3/4 kostki margaryny Palm z murzynkiem
3/4 szk białego cukru
2 jajka
2 budynie waniliowe
16 g cukru waniliowego
200 g masy krówkowej o smaku kajmakowym
100 g masy krówkowej o smaku orzechowym
1 szk słodkiej śmietany 18 %
Dodatkowo :
1 szk płatków migdałowych
CIASTO :
Mąkę i cukier wsypać do miski.
Margarynę zetrzeć do tej miski na tarce o grubych oczkach.
Mikserem połączyć chwile miksując.
Potem do drugiej miski wbić jajka, wlać miód, dodać kwaśną śmietanę, sodę i mikserem wymieszać.
Płynne składniki wlać do miski z mąką i miksować aż się lekko wszystko połączy.
Masę wyłożyć na stolnicę lub blat i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na 3 części.
Każdą wałkować na placki o wymiarach 20 x 29 cm najlepiej na przyciętych pod wymiar papierach do pieczenia.
Ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki właśnie o wymiarach 20 x 29 cm i piec każdy placek osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 15 minut każdy.
Z placków po upieczeniu zdjąć papiery a same placki wystudzić na ściereczce.
Płatki migdałowe uprażyć na patelni i przesypać do miseczki.
MASA :
Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i obie masy i zagotować od czasu do czasu mieszając aby masy się rozpuściły.
Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, wbić jajka wsypać cukier waniliowy i budynie i dokładnie wymieszać.
Do gotującego się mleka wlać masę z pojemnika i energicznie mieszając ugotować budyń.
PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek wyłożyć na dno blaszki w której się placki piekły.
Na placek wyłożyć część gorącej masy, rozsmarować ją po powierzchni placka, przykryć drugim.
Znowu wyłożyć masę i położyć trzeci placek.
Resztę masy rozsmarować na trzecim placku i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Ciasto schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin do związania się ciasta.
Kroić najlepiej w kostkę.
Jedno z moich ulubionych ciast świątecznych :)
OdpowiedzUsuńW sam raz na Boże Narodzenie, pycha ;)
OdpowiedzUsuńOj, jak mi się już tych świąt i takich pachnących wypieków chce!
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto jest proste i bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńjedno z lepszych ciast ;)
OdpowiedzUsuń