sobota, 16 listopada 2013

Miodownik

                       Jak wiadomo Boże Narodzenie zbliża się choć mamy jeszcze ponad miesiąc. Warto już robić przymiarki do wypieków aby mieć pewność co upiec. Ja po raz pierwszy zrobiłam miodownik, czytałam wiele przepisów i zrobiłam swoją wersję taką, która na pewno nam zasmakuje. I jak się okazuje na pewno na Święta będzie też ten miodownik. Tak więc pierwszego pewniaka już mam. Wbrew pozorom mało pracy a ciacho smakuje super.


rozwiń i czytaj przepis :
Ciasto :
3/4 szk płynnego naturalnego miodu
3/4 kostki margaryny Palma z murzynkiem
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
3/4 szk białego cukru
4 szk mąki pszennej typ 500
Masa :
2 szk mleka 3,2 %
3/4 kostki margaryny Palm z murzynkiem
3/4 szk białego cukru
2 jajka
2 budynie waniliowe
16 g cukru waniliowego
200 g masy krówkowej o smaku kajmakowym
100 g masy krówkowej o smaku orzechowym
1 szk słodkiej śmietany 18 %
Dodatkowo :
1 szk płatków migdałowych

CIASTO :
Mąkę i cukier wsypać do miski.
Margarynę zetrzeć do tej miski na tarce o grubych oczkach.
Mikserem połączyć chwile miksując.
Potem do drugiej miski wbić jajka, wlać miód, dodać kwaśną śmietanę, sodę i mikserem wymieszać.
Płynne składniki wlać do miski z mąką i miksować aż się lekko wszystko połączy.
Masę wyłożyć na stolnicę lub blat i zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić je na 3 części.
Każdą wałkować na placki o wymiarach 20 x 29 cm najlepiej na przyciętych pod wymiar papierach do pieczenia.
Ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki właśnie o wymiarach 20 x 29 cm i piec każdy placek osobno w piekarniku nagrzanym do 180 stopni prze 15 minut każdy.
Z placków po upieczeniu zdjąć papiery a same placki wystudzić na ściereczce.

Płatki migdałowe uprażyć na patelni i  przesypać do miseczki.

MASA :
Do garnka wlać mleko, dodać margarynę, cukier i obie masy i zagotować od czasu do czasu mieszając aby masy się rozpuściły.
Do wysokiego naczynia wlać śmietanę, wbić jajka wsypać cukier waniliowy i budynie i dokładnie wymieszać.
Do gotującego się mleka wlać masę z pojemnika i energicznie mieszając ugotować budyń.

PRZEŁOŻENIE :
Pierwszy placek wyłożyć na dno blaszki w której się placki piekły.
Na placek wyłożyć część gorącej masy, rozsmarować ją po powierzchni placka, przykryć drugim.
Znowu wyłożyć masę i położyć trzeci placek.
Resztę masy rozsmarować na trzecim placku i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Ciasto schłodzić i wstawić do lodówki na kilka godzin do związania się ciasta.
Kroić najlepiej w kostkę.

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.