rozwiń i czytaj przepis :
- 500 g mąki żytniej typ 720
- 300 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 1/2 szk zakwasu
- 30 g świeżych drożdży
- 2 szk letniej wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów
Obie mąki wsypać do dużej miski.
Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną masę i dodać je do mąki.
Następnie dodać zakwas ( ja miałam tygodniowy ), sól, olej i wodę i wyrobić gładkie ciasto.
Lekko uklepać je w misce, oprószyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je chwile wyrobić i przełożyć do nasmarowanych olejem foremek keksowych.
Można naciąć ciasto i wierzch oprószyć mąką.
Ponownie zostawić blaszki z ciastem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 45 minut.
Po upieczeniu uważając aby się nie poparzyć wyjąć chleby z foremek i wystudzić na kratce.
Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną masę i dodać je do mąki.
Następnie dodać zakwas ( ja miałam tygodniowy ), sól, olej i wodę i wyrobić gładkie ciasto.
Lekko uklepać je w misce, oprószyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je chwile wyrobić i przełożyć do nasmarowanych olejem foremek keksowych.
Można naciąć ciasto i wierzch oprószyć mąką.
Ponownie zostawić blaszki z ciastem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 45 minut.
Po upieczeniu uważając aby się nie poparzyć wyjąć chleby z foremek i wystudzić na kratce.
świetny chleb:)
OdpowiedzUsuńCzy jeżeli dodam mąkę pszenna typu 500 i żytnią 720 tak jak w przepisie, to chlebek mi wyjdzie?
OdpowiedzUsuńTo jest przepis na chleb żytni więc na mące zwykłej pszennej żytni to on już nie będzie.
UsuńMoże się uda ale w smaku nie będzie to samo.
Czy jeżeli dodam zamiast mąki żytniej typ 2000, mąki pszennej w tej samej ilości to chlebek też wyjdzie?
OdpowiedzUsuń