środa, 6 listopada 2013

Żytni chleb na świeżych drożdżach


rozwiń i czytaj przepis :
 
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 300 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 1/2 szk zakwasu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 szk letniej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów

Obie mąki wsypać do dużej miski.
Drożdże rozmieszać z cukrem na płynną masę i dodać je do mąki.
Następnie dodać zakwas ( ja miałam tygodniowy ), sól, olej i wodę i wyrobić gładkie ciasto.
Lekko uklepać je w misce, oprószyć mąką i przykryć ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie jeszcze raz je chwile wyrobić i przełożyć do nasmarowanych olejem foremek keksowych.
Można naciąć ciasto i wierzch oprószyć mąką.
Ponownie zostawić blaszki z ciastem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bochenki piec w piekarniku nagranym do 180 stopni przez 45 minut.
Po upieczeniu uważając aby się nie poparzyć wyjąć chleby z foremek i wystudzić na kratce.

4 komentarze:

  1. Czy jeżeli dodam mąkę pszenna typu 500 i żytnią 720 tak jak w przepisie, to chlebek mi wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest przepis na chleb żytni więc na mące zwykłej pszennej żytni to on już nie będzie.
      Może się uda ale w smaku nie będzie to samo.

      Usuń
  2. Czy jeżeli dodam zamiast mąki żytniej typ 2000, mąki pszennej w tej samej ilości to chlebek też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.