niedziela, 22 grudnia 2013

Orzechowy miodownik z masą grysikową


rozwiń i czytaj przepis :
Ciasto :
4 łyżki miodu płynnego ( naturalnego )
3/4 kostki masła
2 jajka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki śmietany 12 %
1 szk trzcinowego cukru pudru
4 szk mąki pszennej typ 500
Masa :
9 łyżek kaszy manny ( błyskawicznej )
750 ml mleka 3,2%
1 szk trzcinowego cukru pudru
250 g masła
dodatkowo :
150 g orzechów włoskich
4 łyżki płynnego miodu


Ciasto :
Miód, jajka, śmietanę i cukier zmiksować.
Mąkę, sodę wymieszać, zetrzeć do niej masło, wymieszać za pomocą miksera.
Do mąki z masłem wlać mieszankę płynną i połączyć składniki.
Potem wyłożyć na blat i zagnieść ciasto, podzielić na trzy części i wałkować najlepiej na papierze do pieczenia przyciętym na wymiar blaszki ( 21 x 28 cm ).
Dwa placki piec osobno przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na patelnię wrzucić orzechy, chwilę je podgrzewać, dodać miód i dalej chwilę podgrzewać aż miód oblepi orzechy.
Potem wyłożyć je na trzeci placek i wstawić blaszkę także na 15 minut do piekarnika.
Upieczone placki wystudzić.
Masa :
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier puder trzcinowy i zagotować.
Do gotującego się mleka wsypywać kaszę mannę energicznie mieszając aby nie było grudek i gotować kilka minut po czym wystudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem w misce i dodając po łyżce zimnej kaszy utrzeć masę.
Przełożenie :
Na stabilnym podłoży położyć pierwszy placek, rozsmarować na nim połowę masy, przykryć drugim lekko dociskając.
Ponownie wyłożyć resztę masy i przykryć plackiem z orzechami, lekko docisnąć.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce aby placki zmiękły.
Miodownik najlepszy jest na trzeci dzień.

2 komentarze:

  1. Jutro będę piec bardzo podobne ciacho! Pycha! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest moje drugie podejście do miodownika ale na pewno nie ostatnie.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.