niedziela, 22 grudnia 2013

Strucla makowa z suszonymi owocami i żurawiną


rozwiń i czytaj przepis :
Ciasto :
700 g mąki pszennej typ 500
50 g świeżych drożdży
4 jajka
4 łyżki cukru
250 g masła
1/2 szk kwaśnej śmietany 12 %
Masa :
900 g masy makowej Helio
200 g suszonych owoców Helio ( śliwki, morele, daktyle, gruszki, jabłka i brzoskwinie )
100 g suszonej żurawiny Helio
dodatkowo :
lukier
posypka do ciast

Masę makową przełożyć do miski i dodać żurawinę oraz posiekane suszone owoce i wymieszać.
Drożdże wymieszać z cukrem na płynną masę.
Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka ( białka zostawić do smarowania ciasta ), zetrzeć zimne masło, wlać drożdże i śmietanę i wyrobić ciasto.
Podzielić je na dwie części i każdą z nich rozwałkować na placek o długości blaszki do pieczenia z wyposażenia kuchenki.
Placki posmarować rozbełtanym białkiem i na każdy rozsmarować po połowie masy.
Zwinąć w rolady, końce podwinąć i zawinąć strucle w papier do pieczenia zostawiając mały luz ( złączenie ciasta powinno być pod spodem ).
Makowce piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 -180 stopni w zależności od piekarnika przez 40-45 minut.
Upieczone wystudzić, polukrować i posypać posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.