rozwiń i czytaj przepis :
1,2 kg boczku ( u mnie ze skórą )
Marynata :
20 g soli peklowej
1 łyżeczka soli morskiej
3 łyżki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
Z boczku usunąć skórę, boczek umyć i osuszyć.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Połowę marynaty rozsmarować na górze boczku, zawinąć ciasno w roladę, związując mocno sznurkiem wędliniarskim i posmarować pozostałą częścią marynaty.
Tak przygotowany boczek zostawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Potem włożyć do woreczka do pieczenia ryb lub innego i potem do jeszcze jednego.
Włożyć do wysokiego garnka tak aby rolada nie wypływała na górę ( można obciążyć np. talerzykiem ) i gotować na średnim ogniu około 3 godziny.
Potem zostawić roladę w garnku do wystudzenia i potem nie wyjmując z woreczków do lodówki na dwa dni.
Podawać jako zimną przekąskę lub zamiast wędliny do pieczywa,
Marynata :
20 g soli peklowej
1 łyżeczka soli morskiej
3 łyżki musztardy chrzanowej
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
Z boczku usunąć skórę, boczek umyć i osuszyć.
Składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Połowę marynaty rozsmarować na górze boczku, zawinąć ciasno w roladę, związując mocno sznurkiem wędliniarskim i posmarować pozostałą częścią marynaty.
Tak przygotowany boczek zostawić na 4 godziny w temperaturze pokojowej.
Potem włożyć do woreczka do pieczenia ryb lub innego i potem do jeszcze jednego.
Włożyć do wysokiego garnka tak aby rolada nie wypływała na górę ( można obciążyć np. talerzykiem ) i gotować na średnim ogniu około 3 godziny.
Potem zostawić roladę w garnku do wystudzenia i potem nie wyjmując z woreczków do lodówki na dwa dni.
Podawać jako zimną przekąskę lub zamiast wędliny do pieczywa,
gotowanego boczku jeszcze nie robiłam ,brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńJa często robię gotowany ale pierwszy raz z solą peklową.
UsuńUwielbiam taki boczek, pyszność.
OdpowiedzUsuńoj tak :)
Usuń