rozwiń i czytaj przepis :
250 g masła
4 jajka ( rozmiar L )
300 g mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Emix
16 g cukru wanilinowego Emix
1 łyżka kakao Emix
3/4 szk cukru
dodatkowo :
biały lukier
płatki czekoladowe
kolorowa posypka do ciast
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym.
Potem dodawać po jednym jajku i nadal ucierać.
Następnie wsypać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i połączyć masę.
Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.
3/4 masy wyłożyć do formy a do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać, rozłożyć kleksami na jasnym cieście.
Babkę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu wystudzić, polać lukrem i posypać czekoladowymi płatkami i posypką.
4 jajka ( rozmiar L )
300 g mąki pszennej typ 500
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Emix
16 g cukru wanilinowego Emix
1 łyżka kakao Emix
3/4 szk cukru
dodatkowo :
biały lukier
płatki czekoladowe
kolorowa posypka do ciast
Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym.
Potem dodawać po jednym jajku i nadal ucierać.
Następnie wsypać mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia i połączyć masę.
Formę do babki o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać mąką.
3/4 masy wyłożyć do formy a do reszty ciasta dodać kakao i wymieszać, rozłożyć kleksami na jasnym cieście.
Babkę piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu wystudzić, polać lukrem i posypać czekoladowymi płatkami i posypką.
Niby prosta ale czasem nic nie smakuje lepiej niż taka babka:D ja właśnie swoją zajadam:)
OdpowiedzUsuń