rozwiń i czytaj przepis :
- 1,5-2 kg świeżego boczku
- 500g mięsa wieprzowego
- 3 łyżeczki czosnku granulowanego lub 3 ząbki świeżego
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- kilka ziaren czarnego pieprzu ziarnistego
- 1/3 szklanki wody
Boczek
myjemy. Wzdłuż wycinamy cienkie paski ( robimy rowki ), mielimy mięso.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dodajemy czosnek, majeranek i wodę,
wyrabiamy. Boczek silimy i posypujemy czosnkiem, w rowki wkładamy mięso,
resztę układamy na płacie boczku. Zwijamy w rulon. Bierzemy czystą
ściereczkę, ciasno zawijamy i związujemy mocno dratwą lub mocnymi nićmi.
Wkładamy do brytfanny, zalewamy wodą, dodajemy liść, ziele, czosnek,
pieprz i gotujemy 1 godzinę. Po godzinie obracamy boczek na drugą stronę
i znów gotujemy 1 godzinę. Po ugotowaniu kładziemy boczek między dwie
deski i przygniatamy czymś ciężkim, może to być brytfanna, w której
gotowaliśmy, ale wypełniona wodą. Tak obciążony boczek trzymamy około 1
godziny w celu sprasowania mięsa. Po upływie tego czasu odcinamy nici,
zdejmujemy ściereczkę. Mamy gotowy boczkowiec do spożycia. Najlepiej
smakuje do chleba z chrzanem lub musztardą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.