rozwiń i czytaj przepis :
- 3 duże ćwiartki z kurczaka
- 1 garść suszonych grzybów ( dowolne )
- 1 mała cebula
- 2 łyżki miodu ( płynnego )
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
- 500 ml bulionu ( u mnie rosół )
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka mąki
- 5 łyżek słodkiej śmietany
Ćwiartki
kurczaka umyć i wytrybować, czyli usunąć skórkę i kości a mięso pokroić w
kostkę. Grzyby opłukać a cebulę także po obraniu i umyciu pokroić w
kostkę. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić mięso i
podsmażyć. Następnie dodać cebulę i miód i smażyć około 5 minut. Potem
podlać bulionem, dodać przyprawy oraz grzyby i dusić do miękkości. Gdy
mięso będzie miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i zagęścić sos.
Zagotować i podawać np. z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.
No i mam pomysł na dziśiejszy obiad.
OdpowiedzUsuń