rozwiń i czytaj przepis :
- 250 g pieczarek
- 1/2 puszki groszku
- 1/2 szk konserwowej marchewki
- 250 g drobiowej wędliny
- 250 g żółtego sera
- Sos :
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki wody
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- słodka papryka
- Ciasto :
- 500 g mąki pszennej typ 450
- 1 opakowanie drożdży instant ( 8 g )
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek oleju
Pieczarki
pokroić w cienkie plasterki. Groszek i marchew odsączyć z zalewy i
przełożyć do miseczki. Wędlinę pokroić w paseczki. Składniki sosu
wymieszać. Do miski wsypać mąkę i drożdże oraz sól i cukier, wymieszać.
Wlać wodę, zamieszać potem wlać olej i wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i
odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Foremki do tarteletek wysypać
mąką. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, cienko wałkować, wycinać
kółka o średnicy foremek i układać krążki w foremkach. Krążki posmarować
sosem a potem układać wędlinę, marchew z groszkiem, pieczarki i posypać
startym serem a na koniec oprószyć dodatkowo ziołami prowansalskimi i
papryką. Pizzo - tarteletki piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni
przez 15 minut. ( Z tej porcji zrobiłam 12 pizzo - tarteletek i jedną
sporą o średnicy 25 cm. Jeżeli nie mamy foremek do tarteletek możemy
układać je po prostu na blasze z wyposażenia kuchenki wyłożonej papierem
do pieczenia. )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.