środa, 15 stycznia 2014

Gulasz wieprzowo - warzywny z nutą grzybową


rozwiń i czytaj przepis :

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 250 g świeżej kapusty
  • 1 czerwona papryka
  • 2/3 szk konserwowego groszku
  • 1/2 szk konserwowej marchewki
  • 3 łyżki zmiksowanych suszonych podgrzybków
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • ok 600 ml gorącej wody
  • 2 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
PRZYGOTOWANIE:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać szeroki rondel, wrzucić mięso i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć, podlać gorącą wodą, wsypać drobno zmiksowane grzyby oraz liść laurowy i ziele a także trochę soli i pieprzu i dusić prawie do miękkości mięsa. Następnie dodać kapustę i paprykę pokrojoną w kostkę i dalej dusić kilka minut. Na koniec dodać odsączoną z zalewy, mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos. Ewentualnie doprawić i zagotować. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.