rozwiń i czytaj przepis :
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 cebula
- 250 g świeżej kapusty
- 1 czerwona papryka
- 2/3 szk konserwowego groszku
- 1/2 szk konserwowej marchewki
- 3 łyżki zmiksowanych suszonych podgrzybków
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- ok 600 ml gorącej wody
- 2 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
Mięso
umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Rozgrzać szeroki rondel, wrzucić mięso
i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażyć, podlać gorącą
wodą, wsypać drobno zmiksowane grzyby oraz liść laurowy i ziele a także
trochę soli i pieprzu i dusić prawie do miękkości mięsa. Następnie dodać
kapustę i paprykę pokrojoną w kostkę i dalej dusić kilka minut. Na
koniec dodać odsączoną z zalewy, mąkę rozrobić z odrobiną wody i
zagęścić nią sos. Ewentualnie doprawić i zagotować. Podawać z ulubionymi
dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.