rozwiń i czytaj przepis :
- Spód :
- 200 g herbatników typu petitki
- 5 łyżek mielonych orzechów włoskich
- 200 g margaryny Kasia
- Masa serowa :
- 1 kg serka waniliowego z wanilią
- 4 jajka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 200 g masy krówkowej orzechowej
- 1 budyń waniliowy
- 1 przyprawa do sernika
- 2 łyżki cukru
- cukier puder do posypania
W
rondelku roztopić margarynę. Do rozdrabniacza włożyć ciastka, rozdrobnić
je, dodać orzechy i stopioną margarynę i wymieszać składniki. Kruszonkę
wysypać do tortownicy z silikonowym bokiem o średnicy 23 cm i wyrównać
spód. Schłodzić w lodówce 15 minut. Do miski wbić jajka, dodać pozostałe
składniki oprócz serka i budyniu i połączyć je za pomocą miksera.
Następnie porcjami dodawać ser cały czas mieszając aby nie było grudek a
na koniec wsypać budyń i wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony
spód. Tortownicę wstawić do większej blaszki a potem wstawić na głębszą
blachę z wyposażenia kuchenki i wlać do niej wodę. Sernik piec najpierw
30 minut w 180 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i
piec jeszcze kolejne 35 minut. Po upływie czasu otworzyć lekko drzwiczki
i zostawić sernik do wystudzenia. Gdy wystygnie wstawić na kilka godzin
do lodówki a najlepiej na noc. Przed podaniem posypać cukrem pudrem (
można polać polewą ).
No i proszę ,ledwie poznałam smak sernika z mango,a ty już kusisz mnie kolejnym wspaniałym...pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńEwo! Codziennie tyle tu pyszności! Żałuję, że nie jestem twoją sąsiadką i nie mogę wpadać na kawkę i ciasto :D
OdpowiedzUsuńOj, jak on pysznie wygląda! Uwielbiam orzechowe smaki :)
OdpowiedzUsuń