środa, 15 stycznia 2014

Domowy majonez


rozwiń i czytaj przepis :

  • 2 jajka ( będą potrzebna żółtka )
  • sól morska z magnezem do smaku
  • pieprz do smaku
  • ocet winny lub sok z cytryny do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • ok. 300 ml oleju rzepakowego
 PRZYGOTOWANIE:
Jajka sparzyć wrzątkiem a potem oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć do naczynia, w którym będzie robiony majonez ( białka można zamrozić ) dodać musztardę, odrobinę pieprzu, soli i octu i wszystko wymieszać. Miksować na średnich obrotach wlewając bardzo maleńkimi porcjami olej do miski. I tak miksować aż do wyczerpania się oleju. Gotowy, gęsty majonez przełożyć do słoiczka i podawać np. do jajek lub wędlin albo sałatek. Domowy majonez zużyć jak najszybciej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.