rozwiń i czytaj przepis :
- 2 jajka ( będą potrzebna żółtka )
- sól morska z magnezem do smaku
- pieprz do smaku
- ocet winny lub sok z cytryny do smaku
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- ok. 300 ml oleju rzepakowego
Jajka
sparzyć wrzątkiem a potem oddzielić białka od żółtek. Żółtka przełożyć
do naczynia, w którym będzie robiony majonez ( białka można zamrozić )
dodać musztardę, odrobinę pieprzu, soli i octu i wszystko wymieszać.
Miksować na średnich obrotach wlewając bardzo maleńkimi porcjami olej do
miski. I tak miksować aż do wyczerpania się oleju. Gotowy, gęsty
majonez przełożyć do słoiczka i podawać np. do jajek lub wędlin albo
sałatek. Domowy majonez zużyć jak najszybciej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.