piątek, 10 stycznia 2014

Gulasz z żołądków i marchewki


rozwiń i czytaj przepis ;

  • 700 g żołądków z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3 ziarna jałowca
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • 600 ml bulionu ( rosół )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Żołądki dokładnie umyć i pociąć wzdłuż na paski. Marchew i cebule obrać, umyć. Marchew pokroić w plastry a cebulę w grubą kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić pokrojone żołądki i podsmażyć je. Potem dodać marchew i cebulę, dalej chwilę smażyć. Podlać wszystko bulionem, dodać natkę i przyprawy i dusić pod przykryciem 30 minut. Na koniec ewentualnie doprawić i zagęścić sos mąką wymieszaną z odrobiną wody. Podawać z dowolnymi dodatkami ale my lubimy najbardziej z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.