rozwiń i czytaj przepis :
Farsz:
500 g mrożonych blanszowanych opieniek
1 duża cebula
1/2 szk kaszy jaglanej
5 cm kawałek świeżego imbiru
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
ognista mieszanka przypraw Kamis w młynku do smaku
kilka łyżek oleju
Ciasto :
600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
ok. 300 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 łyżki oleju
Farsz:
Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Opieńki rozmrozić, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej na patelni.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wrzucić do grzybów.
Smażyć kilka minut.
Potem dodać kaszę, doprawić farsz do smaku i wymieszać.
Farsz wystudzić.
Ciasto :
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wodę i lekko wymieszać.
Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i zagnieść gładkie ciasto.
Pierogi :
Ciasto wałkować na cienkie placki, foremką lub np. szklanką wycinać kółka i na środek nakładać porcje farszu.
Zlepiać pierogi i układać na ściereczce i przykrywać drugą aby pierogi nie wyschły.
Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek ( można dodać troszkę oleju ) i gotować pierogi kilka minut od wypłynięcia.
Czas zależy od grubości ciasta.
Ugotowane pierogi wykładać łyżką cedzakową np. na blaszkę i podawać nakładając na talerze z przesmażoną cebulką i np. surówką.
500 g mrożonych blanszowanych opieniek
1 duża cebula
1/2 szk kaszy jaglanej
5 cm kawałek świeżego imbiru
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
ognista mieszanka przypraw Kamis w młynku do smaku
kilka łyżek oleju
Ciasto :
600 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
ok. 300 ml gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 jajko
3 łyżki oleju
Farsz:
Kaszę jaglaną ugotować w lekko osolonej wodzie i odcedzić.
Opieńki rozmrozić, posiekać i wrzucić na rozgrzany olej na patelni.
Cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wrzucić do grzybów.
Smażyć kilka minut.
Potem dodać kaszę, doprawić farsz do smaku i wymieszać.
Farsz wystudzić.
Ciasto :
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i wodę i lekko wymieszać.
Potem dodać jajko rozbełtane z olejem i zagnieść gładkie ciasto.
Pierogi :
Ciasto wałkować na cienkie placki, foremką lub np. szklanką wycinać kółka i na środek nakładać porcje farszu.
Zlepiać pierogi i układać na ściereczce i przykrywać drugą aby pierogi nie wyschły.
Gotowe pierogi wrzucać na osolony wrzątek ( można dodać troszkę oleju ) i gotować pierogi kilka minut od wypłynięcia.
Czas zależy od grubości ciasta.
Ugotowane pierogi wykładać łyżką cedzakową np. na blaszkę i podawać nakładając na talerze z przesmażoną cebulką i np. surówką.
Takie pierożki to rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuń