rozwiń i czytaj przepis :
- 400 g mąki pszennej typ 450
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli ( czubata )
- pieprz kolorowy ( ilość według uznania )
- chili w płatkach ( ilość według uznania )
- 70 g margaryny Kasia
- 3/4 szk letniego mleka
- kilkanaście plasterków kiełbasy szynkowej
- kilka grubszych plastrów sera ( salami )
- 1 małe jajko
Margarynę
stopić i lekko przestudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem na płynna masę.
Wlać letnie mleko, dodać mąkę i sól i lekko wyrobić ciasto. Następnie
wlać jeszcze letnią margarynę i ponownie ciasto wyrobić. Oprószyć je
lekko mąką i zostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie znowu je wyrobić i
przełożyć do dowolnej okrągłej blaszki wysmarowanej olejem i wysypanej
mąką. W ciasto powtykać zwinięte w rożki plasterki wędliny i w środek
powkładać ser pokrojony w słupki. Wszystko posmarować rozmąconym jajkiem
i posypać pieprzem i chili. Zostawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
Chlebek piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 40 minut. Potem
przestudzić go na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.